EETBARE PLANTEN UIT EIGEN TUIN

Welke planten uit eigen tuin en omgeving kun je veilig eten?

1. Bladeren & Stengels

Brandnetel (Urtica dioica) – Te gebruiken in thee, soep of stamppot.
Paardenbloem (Taraxacum officinale) – Bladeren in salade, wortel als koffievervanger.
Zuring (Rumex acetosa) – Frisse, zure smaak, lekker in salades of soepen.
Smalle weegbree (Plantago lanceolata) – Bladeren kunnen als spinazie worden gegeten.
Daslook (Allium ursinum) – Smakelijk blad met lichte knoflooksmaak, goed in pesto of salades.
Look-zonder-look (Alliaria petiolata) – Bladeren smaken licht naar knoflook en zijn lekker in salades.
Hondsdraf (Glechoma hederacea) – Bladeren kunnen in thee of als kruidige toevoeging worden gebruikt.


2. Bloemen

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) – Pittige bloemen en bladeren, lekker in salades.
Goudsbloem (Calendula officinalis) – Bloemblaadjes zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt als kleurstof.
Viooltjes (Viola spp.) – Zoete bloemen, goed als decoratie in gerechten.
Madeliefje (Bellis perennis) – Bladeren en bloemen eetbaar, licht pittige smaak.
Komkommerkruid (Borage) (Borago officinalis) – Blauwe bloemen met komkommersmaak.


3. Vruchten & Zaden

Braam (Rubus fruticosus) – Vruchten en jonge bladeren (voor thee) eetbaar.
Framboos (Rubus idaeus) – Vruchten eetbaar, bladeren kunnen in thee.
Duindoorn (Hippophae rhamnoides) – Vitamine C-rijke bessen, zuur maar voedzaam.
Rozenbottel (Rosa canina) – Rijk aan vitamine C, goed voor thee en jam.


4. Wortels & Knollen

Grote klis (Arctium lappa) – Wortels eetbaar, lijkt op schorseneren.
Paardenbloem (Taraxacum officinale) – Wortels kunnen geroosterd worden als koffievervanger.


5. Waterplanten

Waterkers (Nasturtium officinale) – Pittige, frisse smaak, groeit langs beekjes.
Zeekraal (Salicornia europaea) – Zoute, knapperige plant, lekker in salades.