Drinkwater, moet ik een voorraad aanleggen?

Is het noodzakelijk om extra water in huis te hebben als buffervoorraad? Jazeker, immers alle beetjes helpen. Maar zelfs als je geen echte prepper bent en je wordt overvallen door een plotsklapse waterstop dan heb je thuis verschillende mogelijkheden om toch aan drinkwater te komen

Wanneer de waterdruk wegvalt, wil je geen druppel verspillen en al het beschikbare drinkbare water uit je huis halen. Wat moet je doen:

  1. Hoofdkraan sluiten. De eerste stap is om de hoofdkraan dicht te draaien, zodat er geen lucht of mogelijk vervuild water in de leidingen komt zodra de druk terugkeert.
  2. Aftappen. Vervolgens begin je met het aftappen van de leidingen. Dit doe je door de laagste kraan in huis open te zetten, bijvoorbeeld een kraan in de kelder of een buitenkraan, en daarna een hogere kraan, zoals in de badkamer. Zo stroomt het water soepel uit de leidingen en kan het worden opgevangen in emmers of flessen. In een gemiddeld huis zit ongeveer 9-10 liter drinkwater in de leidingen, genoeg om in een noodsituatie wat langer mee vooruit te kunnen.
  3. Toilet. Daarna is het slim om naar het toilet te kijken. De stortbak van een toilet bevat doorgaans 6-9 liter drinkwater, mits er geen schoonmaakmiddelen zijn toegevoegd. Dit water kan met een kan of fles worden uitgeschept en eventueel worden overgegoten in een schone pan of emmer voor later gebruik.
  4. Boiler. Ook een boiler kan een waardevolle waterbron zijn. Een keukenboiler bevat meestal 10-15 liter water, terwijl een grotere elektrische boiler wel 50-120 liter water kan opslaan. Warmtepompboilers en buffervaten bevatten nog meer, soms wel tot 300 liter water. In het geval van een CV-combiketel is er echter nauwelijks water om af te tappen. Om water uit een boiler of buffervat te halen, is het belangrijk eerst de stroom of gasvoorziening uit te schakelen, zodat het systeem niet beschadigt. Onder aan de boiler of het vat zit meestal een aftappunt, waar een slang of emmer onder geplaatst kan worden om het water op te vangen. Omdat dit water heet kan zijn, is voorzichtigheid geboden. Hoewel boilerwater niet ideaal is als drinkwater, kan het in een noodsituatie worden gefilterd en gekookt om het veiliger te maken. Je kan het ook gebruiken om het toilet door te spoelen. Water uit de Qooker is wél direct drinkbaar.
  5. Regenwater. Als het regent, kan regenwater een extra bron zijn. Door emmers of tonnen buiten te zetten, kan er een flinke hoeveelheid worden opgevangen. Dit water is niet direct geschikt om te drinken, maar na filtratie en koken kan het een waardevolle aanvulling zijn.
  6. Overig water. Tot slot is er nog het water in apparaten zoals een wasmachine of vaatwasser, maar dat is vaak vervuild met zeepresten en daardoor niet geschikt voor consumptie. Het kan wel worden gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of om schoon te maken.

Om al het verzamelde water bruikbaar te houden, is het verstandig om het in schone flessen, pannen of afsluitbare emmers te bewaren. Als de herkomst twijfelachtig is, kan een waterfilter helpen, of het kan simpelweg worden gekookt om bacteriën te doden. Het is altijd handig om standaard een noodvoorraad van drie tot vijf liter drinkwater per persoon per dag aan te houden, zodat je voorbereid bent op onvoorziene situaties. Wanneer je eenmaal alles hebt afgetapt wat mogelijk is, is het slim om zuinig om te gaan met wat je hebt en onnodig verbruik te vermijden. In een gemiddelde woning kan het totaal aan drinkwater oplopen tot 15-25 liter, afhankelijk van de installaties en opvangmogelijkheden.

In noodsituaties is elk beetje water waardevol en door de juiste stappen te nemen, kun je jezelf en je huishouden net dat beetje extra zekerheid geven.